ZWOLSE TULPEN


 

 

 

3 oktober 2020     Restaurant De Mol

21 september 2020     Museum Staphorst


28 augustus 2020 Beeldentuin Witharen 

In verband met Covid-19 zijn vanaf 16 maart alle uitjes gecancelled. 
Vanaf half juni worden er lunches in kleine groepjes georganiseerd die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM

             


voor iedereen ... blijf gezond, houd 1,5 meter afstand  en hele fijne paasdagen
3 maart 2020  bezoek aan de winkel van tante Cor te Enschede

29 februari 2020 lunch restaurant Puik


25 februari 2020 & 3 maart 2020 bezoek aan Voedselbank Zwolle

    
24 januari 2020 lunchen bij Urbana
Voor iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2020
14 december Kerst Hetebrij

         
23 november Lunchen bij Broeders

         
25 oktober Lunchen bij Grand Café Zuijdt

        
12 oktober Jopie Huisman museum & VanNuyen hoeden

         
28 september Meneer Jan

30 augustus Beeldentuin Witharen

              
27 augustus picknick Engelse Werk

    
2 augustus barbecue bij queen Lammechien

  
13 juli lunchen bij Dijkmoment

         

vrolijk pasen
14 t/m 17 april reisje naar de Romantische Strasse

            

Reisje Romantische Strasse

Ook dit jaar gaan we een reisje maken met de paarse bus van Michel en onderweg geeft hij weer interessante informatie over wat we zien vanuit de bus. We rijden langs de bruinkoolgroeve van Garzweiler (de naam van een verdwenen dorp). Het complex is enorm (66 km2) en breidt zich steeds verder uit en er zullen nog meer dorpen verdwijnen. Ze graven tot 300 m. diepte. Doordat het grondwater naar lagere gebieden vloeit, ondervindt Limburg hiervan ecologische schade. (Milieu telt hier niet, denken we).

We krijgen van Michel een kop koffie en ondertussen komen de eerste traktaties voorbij.

Bij het Ahrdal vertelt Michel over de Romeinse wijnbouw, bunkers in Bad Neuenahr, de oude hoofdstad Bonn en dat de geallieerde troepen hier de laatste horde moesten nemen op weg naar Berlijn. (Lekker, de Engelse drop gaat rond).

In Koblenz gaan we uit de bus om even een luchtje te scheppen langs de Rijn/Moezel, die hier samenkomen bij de Deutsche Eck. Keizer Wilhelm heeft zich hier laten vereeuwigen op zijn paard middels een kolossaal standbeeld. Het weer is aangenaam en de koffie op het terras (met of zonder gebak) smaakt heerlijk. (Hier begint het al. Wat zijn jullie voor groep en mogen we met jullie op de foto?).

Frankfurt am Main is het bankencentrum en heeft de 3e grootste luchthaven van Europa na Heathrow en Charles de Gaulle. Als we weer bij de bus zijn krijgen we van de meisjes van de reisvereniging een glaasje Prosecco (met een scheutje likeur erdoor). Wat toch een leuke attentie! Na nog 1 plaspauze en heel veel traktaties komen we rond 6 uur aan bij Hotel Zum Storch in Schlüsselfeld. Sehr sauber, Deutsche Grüntlichkeit! En het eten smaakt ook goed.

Würzburg ligt aan de Main, de oevers gaan glooiend omhoog en zijn bedekt met wijnvelden voor de bekende Frankische Wein in de Bocksbeutel. De Residentie, gebouwd (1720-1744) voor prins-bisschop J. Ph. F. von Schönborn , staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst. We krijgen een fantastische rondleiding door Anna Verstappen. De monumentale hal met plafondschildering met de 4 werelddelen van Giovanni B. Tiepolo & Zn, is de grootste fresco van de wereld. Je kijkt je ogen uit. Hij heeft alle werelddelen weergegeven als vrouw; veel allegorische voorstellingen maar ook zichzelf  afgebeeld, evenals Balthasar Neuman, de architect en andere notabelen. We bezichtigen zalen waar je zonder gids niet in komt. De witte zaal en de Keizerzaal zijn door Antonio G. Bossi voorzien van prachtig stucwerk. In de balzaal zien we nog een plafond van Tiepolo en de Venetiaanse zaal waar de muren gesierd worden door tapijten (o.a. gemaskerd Venetiaans carnaval) is ook bijzonder. Maar de Spiegelzaal oogst de meeste bewondering bij de dames!

We beëindigen de rondleiding in de tuin van de Residentie waar onze gids een gedicht van Herman Hesse voordraagt, die zijn lofzang op Würzburg verwoordt. Dit gedicht is op de laatste dag in de bus de enige echte quizvraag die we krijgen.

In de stad bekijken we de oude pandjes, leuke winkels en staande op de Alte Mainbrücke (op de foto!) drinken we een glas Sylvaner, terwijl we genieten van de mooie omgeving en de festung Mariënberg, dat bijna 5 eeuwen diende als woonhuis voor de prins-bisschoppen.

De boottocht die we daarna maken, toont ons mispels in bomen, een klooster en kerk, dorpjes en industrie. Het eindpunt is Schloss Veltshöchheim. We lopen rond in de tuin en maken foto’s, waarna de bus ons weer terugbrengt naar Schlüsselfeld.

In het hotel krijgen we een 4-gangendiner met wijnproeverij. Vier soorten Frankenwijn: 2 keer wit, een rotling en een rode. Het was een zeer geslaagde dag, dat kan ook niet anders na zoveel glazen wijn.

Bamberg bezoeken we de volgende dag. Ook alweer een plaats met een historische binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We betreden dit deel via de schitterende stadspoort. Onder leiding van een historische gids in oud kostuum met pruik, lopen we naar de Romaanse Dom, de begraafplek van de laatste keizer van het Heilige Roomse Rijk, tevens de stichter van het bisdom Bamberg. Het oude raadhuis met barok en rococo balkon, de oude vleeshaven, het beeld van St. Kunigunda, de vismarkt, het is allemaal even mooi in Bamberg, maar de gids vertelt teveel en we moeten teveel lopen. Sommige dames haken af en nemen op een terras het speciale bier van Bamberg: rauchbier of nemen de hop-on-hop-off-bus. Degenen die doorzetten hebben op eigen gelegenheid verschillende dingen gezien en in de bus worden deze ervaringen uitgewisseld.

Voor vanavond staat na het diner een muziekavond op het programma. We weten niet wat ons te wachten staat, maar de avond met “der Thomas” was een belevenis. Wat een opkomst zo’n man in korte lederhosen met een paar blote benen eronder, die gelijk de hele groep meekrijgt! Met guitige kuiltjes in z’n wangen, stralende ogen en de klanken uit zijn accordeon, werkt zijn spel aanstekelijk en binnen korte tijd zingt iedereen mee: schlagers en liedjes uit de oude doos. Meer dan 2 uur gaat hij door. De volgende dag heb ik geen stem meer en wordt ik de hele dag aan hem herinnerd.

Rothenburg ob der Tauber nemen we mee op de terugreis. Het is een prachtige en gave Middeleeuwse stad, geheel omringd door stadsmuren. De stad is heel autenthiek gebleven; in geen enkele oorlog gebombardeerd en altijd alles in originele stijl gerestaureerd. We hebben een paar uur de tijd om zelf rond te kijken (en bekeken te worden) en ieder doet dat op zijn eigen manier. Sommigen lopen door de oude straatjes, anderen bekijken vooral de winkels en weer anderen de terrassen. Dat mag en iedereen komt toch wel enthousiast terug bij de bus.

De terugreis verloopt net zo voorspoedig als de heenreis. Michel bedankt voor je rustige en zekere rijstijl en de meisjes van de reisvereniging verdienen weer een driewerf hoera. Wat was het weer een fantastisch reisje. Laten we dit nog heel vaak doen, want daar worden mensen blij van!

Lammy Otte

22 maart     Workshop bonbons maken bij Bonbon Atelier A3 te Hattem

                        
15 februari     Soepjurkenfeest

         
19 januari     Lunchen restaurant Urbana